RĂZVAN SPIRIDON: “nu există mare performanță fără un creier antrenat”. Un interviu despre sport și succes cu unul intre cei mai celebri voleibaliști din România

0
1254

L-am regăsit pe unul dintre cei mai cunoscuți și respectați prezentatori de sport din România anilor ’90 – 2000 între două călătorii de afaceri. Retras din lumina reflectoarelor, fostul voleibalist de performanță, absolvent al Academiei de Educație Fizică și Sport, jurnalist și vedetă TV, este un om care a reușit cam tot ce și-a propus în viață. Răzvan este astăzi Business development partner of the World’s leading anti-aging company, așa cum sună prezentarea din profiilul său de LinkedIn, ceea ce înseamnă, în cuvinte simple, om de afaceri de succes.

L-am provocat la o discuție despre una dintre pasiunile vieții sale – sportul. Am vrut să aflăm cum caracterizează un cunoscător al domeniului situația actuală a sportului în România, dar mai ales cum privește acum, la maturitate, educația prin sport.

 

Răzvan, ești în continuare unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori sportivi din România, deși ai dispărut de pe micul ecran de mulți ani. Cu ce te ocupi acum?

Iti multumesc mult pentru apreciere.  Am ramas fidel ideii de sanatare si preventie. In timpul anilor petrecuti in televiziune am promovat cel mai mult sportul si activitatile conexe acestuia.  Din anul 2004 am decis sa ma retrag complet din audio-vizual si am pornit o cariera in presa scrisa, Impreuna cu trustul german Burda si cu o echipa extrem de inimoasa, am pus pe piata revista Men”s Health, din postura de redactor-sef.  Au fost 7 ani minunati, in care m-am apropiat si mai mult de pasiunea mea cea dintai: sanatatea orgsnismului uman si prevenirea aparitiei bolilor.  In acest moment pun pe piata mondiala, impreuna cu Andreea – sotia mea – cel mai mare institut de nutritie si genetica in antiaging. Dezvolt aceasta franciza in domeniul epigeneticii, plasez tehnologii si asigur consultanta de specialitate, dar si de business,  pentru parteneri.

Ai ales să părăsești Bucureștiul și să te muți cu familia în Transilvania. De unde a venit acest impuls?
Dorinta de a aplica ceea ce promovam: un stil de viata lipsit de stres inutil, cu liniste si concentrarea pe ceea ce conteaza cu adevarat in aceasta viata – familie, sanatate, comuniune cu natura, longevitate, bunastare. Avem resurse de a ne coordona afacerea din orice punct al planetei, astfel ca ne-am gasit o proprietate minunata si ne-am mutat cu totul.
Să ne întoarcem la sport: cum ți se pare situația actuală a sportului românesc?
In deplina rezonanta cu situatia generala a tarii: un potential enorm, un bagaj genetic de exceptie al acestei natii si resurse naturale din plin, gestionate insa iresponsabil, poate chiar inspre distrugerea acestei zestre.
Consideri că motivația copiilor și a tinerilor s-a schimbat de-a lungul ultimelor generații? Ce te-a impulsionat pe tine să urmezi o carieră sportivă?
Am copii si traiesc foarte conectat de generatiile lor. Motivatia lor este aceeasi ca si a noastra, la vremea copilariei: competitivitatea din ADN-ul uman si dorinta de recunoastere, de iesire din anonimat. Sansa unei alte calitati a vietii prin sport, ramane o componenta inalt-motivationala. Si daca practici un sport doar cativa ani la varsta copilariei, tot ramai cu un organism antrenat pentru diferite tipuri de efort, ai mai multa indemanare si esti mai disciplinat fata de marea masa de sedentari din jurul tau. Plus ca traiesti mai mult ca media cetatenilor – statisticile o arata clar.
Sportul este una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mondial. De ce în România nu mai există interes pentru sport și de ce sportul nu reușește să fie un business în România?
Asa cum avem ca si natie calitati native de exceptie, tot asa se pare ca avem in ADN un fel de mecanism de autosabotare. Este ceva in constiinta noastra care ne aduce invariabil la acest deznodamant.
Adeseori, sportul este văzut ca o alternativă a studiului. Există această percepție că sportul de performanță îndepărtează un copil de școală, și acesta e și unul dintre motivele pentru care mulți părinți sunt foarte rezervați în legătură cu o carieră sportivă pentru copilul lor. Tu ai reușit să e faci pe amândouă. Cum ți se pare această percepție? Există carieră după sport?
Fireste. De fapt nu exista o mare performanta fara un creier antrenat. Iar asta se face numai prin cunoastere. Hai sa fim seriosi, cele mai mari valori ale sportului mondial sunt oameni extren de instruiti, capabili de performanta si in alte domenii decat sportul, la incheierea acestei cariere. Doar ganditi-va la exact cele mai mari valori mondiale din fiecare ramura sportiva. Ratarile in viata de dupa sport sunt extrem de rare in aceste cazuri. Cat despre copiii care practica unul sau mai multe sporturi macar cativa ani? Am raspuns mai sus care sunt avantajele. Care credeti ca sunt cei mai disciplinati membri ai unei comunitati? Cine sare sa salveze o persoana in pericol de inec, care sunt oamenii cu cea mai mare carisma intr-un grup? Desigur, persoanele care au făcut un pic de sport in mod organizat. Daca imbinam sportul cu invatarea rezulta o persoana echilibrata. La maturitate, insa, fiecare isi alege calea: unii devin “eroi”, altii “ratati” ai societatii din care fac parte, dar aptitudinile primite prin practicarea unui sport raman, si la unii, si la ceilalti.
Una dinte temele permanente de dezbatere din România este dezinteresul autorităților pentru dezvoltarea sportului. Nu că ar fi rău să vedem o schimbare semnificativă, dar în condițiile în care chiar nu se întâmplă, ar trebui să mergem mai departe. Tu crezi că sportul este o întreprindere privată sau o activitate care trebuie lăsată în grija statului?
Sportul este viata si asta tine de fiecare individ, de alegerile sale. Statul, in orice tara, este un administrator. Tu esti proprietarul mintii si organismului tau, al timpului tau. Ca vrei sa partenerizezi cu statul, sau cu un antreprenor, tine doar de conditiile oferite. Este necesar sa nu mai asteptam lucruri fantastice din jur, ci sa le creem, in masura in care suntem capabili de efortul si disciplina pe care le cere orice ramura sportiva. Odata pusa dorinta si vointa, restul sunt accesorii: echipamentul, modul prin care ajung la arena de antrenament etc. Daca am in cartier un club particular, cu antrenori pasionati si talentati, acolo imi duc copii. Nu stau sa-mi pice para in gura, din pom…
Revenind la motivație: într-o lume a fotbalului, a tenisului și a handbalului, de ce ar vrea un copil să facă performanță în volei?
Pentru ca este o lume atat de variata, cu sporturi pentru toate tipurile de copii. Pentru ca este non-contact, pentru ca dezvolta viteza si indemanarea, spiritul de echipa, pentru ca se joaca pe plaja, pe iarba, in apa, doi la doi, trei la trei, patru la patru, sase la sase, in cerc, sau unu’ la unu’. Nu in ultima instanta, pentru ca iti formeaza un corp suplu si puternic, frumos si armonios.
Lucrezi într-un domeniu dedicat sănătății, iar noi trăim în epoca sedentarismului și a activităților statice. Până la statutul de performer, cât de important este pentru un copil să facă sport în mod organizat?  
Primii doi ani sunt cruciali, atat pentru copil, cat si pentru parintii acestuia. Practicat in mod constant, macar de doua ori pe saptamana, aceasta perioada ii poate da o directie copilului. Antrenorul poate decide in cunostinta de cauza daca are aptitudini de performer, sau daca va “exploda” mai tarziu, iar parintii isi pot da seama de beneficiile pe care sportul le aduce asupra sanatatii copilului, igenei si disciplinei sale. Parintii sunt, de fapt, cauza pentru care o multime de copii talentati nu ajung mari sportivi. Dorinta “bolnava” de a-i tine pe copii inchisi in casa, in spatii de joaca, in vizita la altii, sau in camere scumpe de hotel (in vacante, vezi Doamne), duce la insingurarea copiilor si migrarea catre tablete, telefoane, televizoare si computere. De fapt, actualii parinti care isi tin copiii departe de sport sunt usor ipocriti, deoarece ei nu au primit acelasi tratament din partea parintilor lor. Nu trebuie sa-ti duci copilul la FC Barcelona sa practice handbalul sau fotbalul si nici la Academia Nick Boletieri pentru tenis. Pur si simplu cauti un sport placut, neinvaziv si un club in cartierul tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here