ANCOM: INTERNETUL PRINDE VITEZĂ ÎN 2018

0
1533
Sursa: netograf.ro

Evoluția vitezelor medii de download și upload

Conform testelor efectuate pe netograf.ro, în semestrul I 2018 utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creștere cu aproximativ 14% la nivel național și viteze de download date internet mobil mai mari cu aproximativ 16%, față de semestrul II 2017, informează ANCOM. Astfel, viteza medie de download date internet fix pentru primii 5 furnizori de internet fix înfuncție de numărul de conexiuni a fost de 134,03 Mbps și de 24,11 Mbps pentru download date internet mobil.

Sursa: ANCOM

Tendința de creștere se observă și în ceea ce privește vitezele medii de upload pentru serviciile mobile și fixe. Statisticile arată că,în primul semestru al acestui an, românii au beneficiat de viteze medii de 96,42 Mbps pentru internetul fix (în creștere cu 3% fațăde semestrul II 2017) și de 11,51 Mbps (în creștere cu aproximativ 21%).

Sursa: ANCOM

În rândul celor mai mari furnizori de internet fix, viteza medie de download pentru testele efectuate pe fir a fost de 221,90 Mbps,iar pe wireless de 68,55 Mbps. Totodată, viteza medie de upload pentru testele efectuate pe fir a fost de 148,87 Mbps, iar pewireless de 57,35 Mbps.

Netograf.ro, creștere cu 30% a numărului de teste efectuate

ANCOM realizează, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici semestriale și anuale privind calitatea serviciului de acces lainternet fix și mobil din România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate defiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicației, separate în funcție de operator.

Prin intermediul Netograf.ro au fost efectuate,  în primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de teste validate (cu 30% maimulte decât în ultimele șase luni ale anului 2017). Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unuinumăr de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix, iar vitezele medii de transfer de date la internetmobil au fost generate pe baza a 29.167 de teste validate pentru toți furnizorii de internet mobil.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurilenaționale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizează Netograf.ro

Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipulde ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoorpentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate încontextul statisticilor publicate semestrial și anual.

Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a leoferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau deamplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizatori,aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și gratuit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here