VEȘTI PROASTE PENTRU AGRICULTORI: PREȚURILE PE PIEȚELE INTERNAȚIONALE AU SCĂZUT BRUSC

0
553

Prețurile produselor agroalimentare s-au prăbușit la nivel global luna trecută, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Scăderea Indicelui pentru prețurile alimentelor a fost de 3,7% față de luna iunie și reprezintă cea mai importantă reducere de la începutul anului și până acum. Acest indicator reprezintă o referință a nivel internațional și se calculează pe baza prețurilor la cinci grupuri principale de produse alimentare: lactate, zahăr, cereale, vegetale și carne.

Indicele de preț al fiecăruia dintre aceste grupuri de alimente a înregistrat scăderi semnificative pe piețele internaționale, dar cea mai gravă este criza de pe piața produselor lactate, care a căzut cu 6,6% în ultima lună. Pe locul doi se situează indicele de preț la zahăr, care a pierdut 6 procente.

Vestea este foarte proastă pentru producătorii agricoli, dar mai ales pentru exportatori, pentru că prăbușirea prețurilor chiar în miezul verii va afecta grav profiturile acestora. Și, ca de obicei, veștile proaste pentru agricultori și exportatori se transformă rapid în vești proaste pentru consumatorii simpli, care sunt primii afectați în cazul unei crize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here