SIMFEST România: Expedițiile memoriei, o producție OWH Studio Moldova și TVR despre deportările în Siberia

0
365

O coproducție OWH Studio, TVR Iaşi şi TVR Internaţional va fi rezentată la Festivalul SIMFEST România, care se desfășoară la Târgu Mureș în perioada 28 august – 2 septembrie.

„Expediţiile memoriei” este un proiect în care 11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film şi-au propus să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi fără voie în Siberia. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii. În 2017 au ajuns în regiunea Krasnoyarsk, pe malul râului Enisei, unde au fost duşi români din Basarabia si din Nordul Bucovinei în toate cele trei valuri ale deoportărilor staliniste. Unii au revenit acasă după moartea lui Stalin, alţii au rămas să-şi ducă viaţă în Siberia pe care au reuşit să o îmblânzească. Un episod despre istoria lor, despre moldovenii de ieri şi de astăzi din Krasnoyarsk, despre cum percep băştinaşii problema deportărilor şi cum descoperim locuri marcate de spiritul moldovenilor în Siberia.

SIMFEST 2018 România

Cinci zile de proiecții non-stop. Documentare, reportaje, producții de ficțiune și filme comerciale. Proiecțiile sunt prezentate de către autorii filmelor și comentate împreună cu invitații și spectatorii. Intrarea este liberă, programul complet și lista evenientelor pot fi găsite pe siteul www.simfest.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here