ȘCOALA PROFESIONALĂ NU MAI E LA MODĂ

0
513

Învățământul profesional nu pare foarte atractiv pentru elevii români. Mai puțin de jumătate dintre locurile disponibile în școlile de profil au rămas neocupate la finalul primei sesiuni de admitele. 15.520 de locuri au fost deja ocupate în învățământul profesional de stat și 2594 în învățământul dual.

Pentru etapa a doua de admitere sunt disponibile 21.951 de locuri (18.922 de locuri pentru învăţământul profesional de stat, respectiv 2.959 de locuri pentru învăţământul dual).

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat începe în 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează astfel:

  • în perioada 31 august – 3 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat;
  • în data de 5 septembrie 2018, la unitățile de învățământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere și care nu organizează preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat.

Detalii despre unităţile de învăţământ care au locuri libere pentru învăţământul profesional şi pentru învăţământul dual, precum și o situaţie centralizată la nivel naţional privind numărul de locuri libere sunt publicate pe alegetidrumul.ro.

Aceste forme de învățământ sunt susținute financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de:

  • 200 lei lunar (de la bugetul de stat) – dacă elevul este înscris la învăţământul profesional;
  • minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) – dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

Informații privind perioadele aferente admiterii în etapa a doua în învăţământul profesional şi dual pentru anul școlar 2018-2019 se regăsesc aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here