REPUBLICA PRIMITIVĂ ROMÂNIA

0
388

România continuă să exporte imaginea unui ținut virgin, recucerit de la o zi la alta de natură și decăzut la condiția de teritoriu populat de băștinași rupți de lumea civilizată. Blazonul țării a devenit un breloc la brîul oricărui nechemat, fiecare tiriplici gureș își arogă dreptul să vorbească în numele poporului, ba chiar și al Statului. Ultima producție autohtonă de acest gen este semnată de “Mișcarea civică Inițiativa România”:

“Mișcarea civică Inițiativa România a solicitat Departamentului de Stat al Statelor Unite suspendarea vizei și aplicarea interdicției de a intra pe teritoriul SUA pentru domnul Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2014, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 și par. 6, emis de Președintele SUA, și a Regulamentului 22 CFR 41.122……”

http://initiativaromania.ro/solicitare-suspendare-viza-liviu-dragnea/

Trecând peste inițiativa șturlubatică de a trimite sugestii didactice Departamentului de Stat, gestul împletește perfect lipsa de logică, slugărnicia și lașitatea. România este un stat democratic, membru NATO și UE, semnatar al celor mai importante convenții internaționale în materie de justiție. Nu se pune problema unei dictaturi care să împiedice urmărirea penală și pedepsirea unui infractor. Subiectul jalbei este a treilea om în stat, Președintele Camerei Deputaților. În termeni de relații internaționale, suspendarea dreptului de liberă circulație pentru un înalt demnitar ÎN FUNCȚIE al unei țări aliate are caracterul unei sancțiuni internaționale pentru statul țintă.

E puțin probabil, ba chiar imposibil de imaginat că autorii Inițiativei sunt preocupați sau înțeleg în vreun fel contextul și implicațiile gestului pe care l-au întreprins. Cea mai gravă, incompatibilă cu statutul de aliat strategic, este imposibilitatea de a fi reprezentat la nivelul conducerii Parlamentului în cadrul reuniunilor bilaterale sau internaționale organizate pe teritoriul celui mai important partener. Firesc, absolut natural într-o alianță cum este NATO, dar și într-o comunitate continentală ca Uniunea Europeană, o astfel de interdicție produce automat măsuri simetrice din partea celorlalte state democratice. Este cel puțin stupid să îți imaginezi că joci doar imaginea și statutul unei persoane într-un context în care orice vulnerabilitate afectează direct și decisiv interesul național. E drept, pentru autorii petiției nu interesul României este primordial: demersul are ca obiectiv chiar protejarea Statelor Unite ale Americii.

Decretul prezidențial 7750, în baza căruia Inițiativa România  a solicitat suspendarea vizei domnului Liviu Dragnea, definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite astfel: consecințe asupra “activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externă securității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului , sau asupra  stabilității națiunilor și instituțiilor democratice ”.

Rezultatul demersului este previzibil pentru oricine. Răspunsul formal aproape că se scrie de la sine: Departamentul de Stat urmărește cu atenție evoluțiile interne din țările partenere, dar face propriile evaluări cu privire la acțiunile pe care intenționează să le întreprindă. România trebuie să își continue eforturie pe calea democrației și lupta susținută împotriva corupției. Poporul român este singurul în măsură de a-și alege drumul pe care va merge, dar locul vostru este în familia statelor democratice…

De ce cred că demersul Mișcării civice Inițiativa pentru românia este inutil, infantil și dezgustător?

– pentru că libertatea nu se cere cu mâna întinsă, nu se oferă cadou și nu se negociază. Pentru libertate se luptă și se moare, fără pauze de cafea, fără weekend la mare și fără program afterhours.

– pentru că libertatea nu se trimite prin Poștă

– pentru ca adversarii lui livache sunt incapabili să lupte eficient împotriva PSD

– pentru că Justiția Română nu e în stare să probeze în instanță sau să infirme niște suspiciuni vizibile și de pe Lună

– pentru că livache ar trebui oprit SĂ IASĂ din țară dacă face rău României în lume

– pentru că nici anul acesta Ziua Independenței nu este sărbătoare națională în România

PS Cel puțin la fel de remarcabilă este și atenția prietenoasă acordată de presa românească acestei inițiative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here