STATELE UE VÂND ÎN DOLARI ȘI CUMPĂRĂ ÎN EURO

0
377

Statele Uniunii Europene își plătesc jumătate dintre importurile extracomunitare în euro, dar vând marfuri în afara Uniunii pe dolari. 49% dintre bunurile aduse din țările non-euro au fost facturate în euro, și doar 33% în moneda americană. La exporturile în afara Uniunii, lucrurile stau invers: 55%  din marfă a fost achitată în dolari, în timp ce 34% dintre bunuri au fost vândute în euro.

Tipul mărfurilor influențează decisiv moneda în care se face tranzacția. Un exemplu tipic este petrolul, care se achită în proporție de 85% în dolari.

18 dintre cele 28 de state UE  își facturează cele mai multe dintre produsele trimise în țările extracomunitare în euro. Slovacia încasează în moneda europeană pentru 81% din mărfurile exportate, Slovenia pentru 79% și Italy pentru 71%. La polul opus, Marea Britanie a vandut pe euro 3% din mărfuri, Irlanda 9% și Suedia 17%.

http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170627-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fweb%2Fmain%2Fhome

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here